nieprzepis
Marek N.
+
1
pysznych
ocen
Wyjątkowa zupa pietruszkowa z gruszką i gorgonzolą. Potrzebujemy 500 g pietruszki, 2 gruszki, 3 łyżki FITHA z olejem lnianym, 150 g gorgonzoli, 2 gałązki rozmarynu (kilka do przybrania zupy), 1 l domowego bulionu, sól i biały pieprz do smaku. W rondlu na zupę rozgrzewamy FITHIĘ, dodajemy obrane i pokrojone w kostkę pietruszki i gruszki i smażymy 10 minut. Po tym czasie zalewamy bulionem i gotujemy do miękkości ok. 5-10 minut. Kiedy zupa się gotuje możemy podsmażyć na Fithii plastry gruszki, którymi przybierzemy zupę. Do zupy dodajemy gorgonzolę, miksujemy, doprawiamy do smaku solą i białym pieprzem i doprowadzamy do wrzenia. Po ugotowaniu rozlewamy do słoiczków lub miseczek, przybieramy plastrami gruszki i rozmarynem. Smacznego :)