nieprzepis
Justyna K.
+
1
pysznych
ocen
Wyśmienita zupa, idealna na chłodne jesienno-zimowe dni! Składniki na 2 porcje: - 3-4 łyżki Oleju Rzepakowego z dodatkiem Oleju Lnianego FITHIA - 2 pory (białe części) - 3 nieduże ziemniaki - około 400 ml wody lub bulionu - 100 ml śmietany 22% - 2 plasterki szynki długo dojrzewającej Przygotowanie: W szerokim garnku rozgrzewamy Olej Rzepakowy z dodatkiem Oleju Lnianego FITHIA, a następnie wrzucamy pokrojone w plasterki pory i ziemniaki. Podgrzewamy całość około 3 minuty na średnim ogniu, po czym wlewamy wodę lub bulion i zagotowujemy. Zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem około 15 minut, aż warzywa zmiękną. Dodajemy, sól pieprz i miksujemy na gładki krem. Na koniec zupę łączymy ze śmietaną. W trakcie gotowania zupy układamy na blasze (wyłożonej papierem do pieczenia) plastry szynki i pieczemy ją w temperaturze 180 stopni (grzanie góra-dół) przez około 8 minut. Gotową zupę wlewamy do miseczek, wkładamy chipsy z szynki i opcjonalnie dekorujemy listkiem pietruszki.