nieprzepis
Joanna T.
+
0
pysznych
ocen
Czujecie już klimat świąt? A może zamiast pierniczków na choince zawisną Wasze drożdżowe bombki? By je przygotować wystarczy płat gotowego spodu do pizzy, ok 3 małych pomidorów, kilka plastrów szynki, natkę pietruszki i opakowanie tartego parmezanu. Niezbędne są również przyprawy- sól i pieprz. Piekarnik rozgrzewamy do temp 200st C. Gotowe ciasto na pizzę rozkładamy i szklanką nacinamy półokręgi, a następnie nożykiem wykrawamy resztę na wzór bombki. Rureczką do napojów wycinamy dziurkę. Każdą bombkę smarujemy olejem rzepakowym z dodatkiem oleju z pestek dyni, posypujemy odrobiną parmezanu, kładziemy po plasterku pomidora. Doprawiamy solą i pieprzem oraz posypujemy natką pietruszki. Ponownie posypujemy parmezanem a na wierzchu wycinamy wycięte małą foremką gwiazdki z szynki. Tak przygotowane bombki wkładamy do piekarnika na max 10 minut. Są doskonałą ozdobą, ale długo nie powiszą, bo chętnych na nie od razu w domu pełno ;)