nieprzepis
Stanisław N.
+
6
pysznych
ocen
Gdy nie wiesz, czy masz ochotę na coś słodkiego, czy raczej słonego, postaw na słodko-wytrawne gruszki w solonym karmelu. To zupełnie nowy smak - który odkryłem dzięki wyzwaniu Fithii. SKŁADNIKI: 1-2 niewielkie gruszki karmel: pół szklanki cukru, 1/3 szklanki wody, łyżka śmietanki 36% szczypta soli przybranie: orzechy włoskie i ser typu Lazur Gruszki obgotowujemy w niewielkiej ilości wody, aby zmiękły, przez 5 minut. W tym samym czasie do garnuszka wsypujemy cukier i wlewamy wodę. Całość zagotowujemy i mieszamy, potrząsając garnkiem, przez kwadrans. Wsypujemy szczyptę soli. Zdejmujemy z ognia, dodajemy śmietankę i mieszamy. Gruszki wykładamy na talerz, oblewamy karmelem. Pokruszony w palcach ser lazur oraz orzechy sypiemy obficie na owoce. Gotowe: deser łączy delikatny smak gruszek, wyrazisty smak karmelu oraz chrupiący kontrastowy smak wytrawnych orzechów oraz sera. To zdecydowanie... nieprzepisowy deser, który oczarował całą moją rodzinę.