nieprzepis
Bartek M.
+
0
pysznych
ocen
Choinka z pesto bazyliowym na cieście francuskim! :) W mniej niż 30 minut, z 5 składników :) Wyglądem i smakiem sprawia, że ciężko skończyć na jednym kawałku. W połączeniu z olejem rzepakowym z dodatkiem oliwy z oliwek smakuje świetnie! Wykonanie - Ciasto francuskie podziel na dwie części (równe prostokąty). Z każdego prostokąta wytnij dwa równoramienne trójkąty. Jeden trójkąt posmaruj dwoma łyżkami pesto bazyliowego, posyp ok. 5 dag startego żółtego sera, dodaj przeciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku. Przykryj drugą warstwą trójkąta, przykładając równo jeden trójkąt na drugi, lekko dociśnij. Wzdłuż ramion trójkąta narób równe cięcia, zakręcaj je lekko, tak aby przypominały gałęzie choinki. Wierzch choinki smarujemy lekko pędzelkiem olejem rzepakowym z dodatkiem oliwy z oliwek, aby ciasto się pięknie przyrumieniło i było bardziej chrupkie. Piec ok. 15 minut w temp. 190 stopni. Gwiazdę wycinamy z sera, a z pomidorków koktajlowych robimy bombki :) Gotowe!