nieprzepis
Małgorzata S.
+
0
pysznych
ocen
Pomysł na szybkie i FIT śniadanie? Proszę, to frittata z jarmużem. Już sam jej widok poprawia humor, a ten zapach.... Składniki: duża garść jarmużu, 3 jajka, 2 łyżki mleka, 1 łyżka oleju rzepakowego Fithia z dodatkiem oliwy z oliwek, 125 g żółtego - tartego sera, 1 starty ząbek czosnku oraz sól i pieprz. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Jarmuż myjemy, odkrajamy i odrzucamy twarde łodyżki. Jarmuż siekamy. Na talerzu roztrzepujemy widelcem jajka z mlekiem, doprawiamy solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy Fithia z dodatkiem oliwy z oliwek, dodajemy starty czosnek. Smażymy kilkanaście sekund, dodajemy jarmuż. Podsmażamy na małym ogniu ok. 4 min. aż jarmuż zmięknie i zmniejszy objętość. Następnie wlewamy do jarmużu masę jajeczną, posypujemy serem, chwilę smażymy (ok. 2 minuty), a następnie patelnię wstawiamy do piekarnika na 12 minut. I tym sposobem - szybkim sposobem :) cieszymy się z pełnowartościowego i smacznego śniadania. Uwaga: szybko znika z patelni! :)