nieprzepis
Joanna K.
+
1
pysznych
ocen
Krem szpinakowy! To bardzo szybka, sycąca, gęsta zupka, zagęszczona ziemniakami oraz szpinakiem. Składniki: 500 g rozdrobnionego, rozmrożonego szpinaku, 250 g ziemniaków, 4 ząbki czosnku, 50 ml śmietanki kremówki, 1 łyżka posiekanego koperku, 1 łyżeczka oleju rzepakowego z dodatkiem oleju z pestek dyni, sól, pieprz. Wykonanie: Do ok. 1,5 litra wrzątku wrzucamy pokrojone drobno ziemniaki (aby szybciej się ugotowały), posiekany drobno koperek, szczyptę soli i pieprzu. Na patelni smażymy na oleju Fithia rozdrobniony, rozmrozony szpinak wraz z przeciśnietym przez praskę czosnkiem. Chwilkę smażymy, ciągle mieszamy, przekładamy do gotującej się zupy. Po około 20 minutach wlewamy śmietankę kremówkę, blendujemy całość. Podajemy opcjonalnie zupkę z grzankami zrobionymi z chleba, groszkiem ptysiowym lub jemy bez jakichkolwiek dodatków. Smacznego!