nieprzepis
Justyna K.
+
0
pysznych
ocen
Oryginalna, bogata w substancje odżywcze sałatka, o ciekawym wyglądzie i niezwykle intrygującym smaku. Na jedną porcję potrzebujemy 1 garść liści jarmużu, 1 buraka, 1 płat śledziowy a'la matias, 6 jajeczek przepiórczych, 2 łyżki prażonych pestek słonecznika, pieprz, sól oraz 5 łyżek oleju Fithia rzepakowego z dodatkiem oleju lnianego. Buraka obieramy, kroimy na plasterki, smarujemy 2 łyżkami oleju oraz doprawiamy solą i pieprzem. Tak przygotowane plastry pieczemy w temperaturze 180 stopni (grzanie góra-dół) przez około 15-20 minut. W między do wrzątku wrzucamy jajeczka przepiórcze, które gotujemy przez 5 minut na małym ogniu, a następnie obieramy. Osuszony płat śledziowy kroimy na wąskie paseczki. Na talerzyku rozkładamy kolejno połowę ilości listków jarmużu, plastry buraka, kawałki śledzia, po czym układamy jajeczka, a na koniec całość posypujemy pozostałymi listkami jarmużu oraz pestkami słonecznika.